ماده اصلی برخی غذاهای پرطرفدار و اصیل ایرانی از مغز گوسفندی تشکیل شده است. با این حال بسیاری از افراد از خواص و مضرات مغز گوسفندی اطلاعی ندارد. کله پاچه از غذا‌های محبوب و قدیمی است که همواره طرفداران خاص خود را داشته است. علاوه بر اینکه در طب سنتی به خواص خوردن مغز و دیگر بخش‌های کله‌پاچه پرداخته شده،‌ ضرب المثل‌هایی درخصوص آن مانند «مورچه چیه که کله پاچش چی باشه» یا صفت «پاچه خواری» بین مردم رواج پیدا کرده که نشان از جایگاه خاص این غذا در سفره‌ی ایرانیان دارد.

یکی از بخش‌های خوشمزه کله پاچه، مغز گوسفندی است که خوردن آن در قالب ساندویچ مغز هم رایج است. به‌دلیل وجود بخش‌هایی مثل زبان و چشم، خواص و مضرات کله‌پاچه به همین‌جا ختم نمی‌شود. در این مطلب با گوشت فروشی اکبری  همراه باشید تا درباره‌ی فواید و مضرات خوردن مغز گوسفندی بیشتر بدانید. 

بررسی خواص مصرف مغز گوسفندی برای بدن

مغز گوسفندی برای بدن فواید زیادی دارد. ما نیز به‌همین دلیل تصمیم گرفتیم در این بخش از مجموعه مقالات مربوط به سلامت و تغذیه، به شرح خواص مغز گوسفندی بپردازیم. همان طور که می‌دانید مغز کله پاچه سرشار از چربی و پروتئین بوده که به تامین انرژی روزانه بدن کمک می‌کند. در صورتی که این ماده غذایی در فاصله‌های زمانی مناسب مصرف شود، برای رشد و تغذیه کودکان و نوجوانان بسیار مفید است.

حکم خوردن مغز گوسفندی

در دین اسلام و فقه شیعه بعضی از قسمت‌های کله پاچه حرام اعلام شده و مردم از خوردن آن منع شده‌اند. بیان شده یک نخود در مغز گوسفند وجود دارد که خوردن آن حرام بوده اما مصرف بقیه‌ی بخش‌های مغز بدون اشکال است. با این حال خوب است بدانید اگر در مصرف این ماده غذایی زیاده‌روی کنید، خواص آن بسیار کمتر از مضراتش خواهد بود. میزان مصرف توصیه‌شده برای افراد بزرگسال، یکبار در ماه است.

خواص مغز گوسفندی برای کودکان

درباره پروتئین موجود در مغز گوسفند و فواید آن برای کودکان اطلاعات جالبی وجود دارد. این پروتئین برای رشد و ترمیم بافت‌های بدن کودکان بسیار مناسب است. به خصوص در کودکانی که سابقه ژنتیکی دارند، می‌تواند کوتاهی قد را کم کند. این یعنی مغز گوسفند می‌تواند به رشد قد کودکان کمک کند. تحقیقات نشان داده شده است که خوردن مغز گوسفند می‌تواند به آرامش اعصاب کودکان کمک کند و باعث ‌شود که آن‌ها بهانه‌‌گیری کمتری داشته باشند.

همچنین، مصرف مغز گوسفند می‌تواند هوش کودکان را به شدت افزایش دهد. اگر چه مغز گوسفند غذایی سنگین و دیر هضم به ‌شمار می‌آید، اما کلسترول آن برای قلب و مغز کودکان بسیار مفید است و به راحتی هضم می‌شود. در نهایت، لازم به ذکر است که مغز گوسفند باید به ‌عنوان یک بخش از وعده‌های غذایی کودکان در هفته در نظر گرفته شود. این تغذیه مناسب می‌تواند به کاهش سوءتغذیه در کودکان کمک کند و از بروز بیماری‌ها جلوگیری کند.

خواص مغز قلم گوسفندی برای کودکان

قلم گوسفند یکی از مواد غذایی مغذی‌ است که برای کودکان در حال رشد ارزش غذایی بسیار بالایی دارد. عصاره‌ی قلم پخته شده گوسفند شامل مقادیر بالایی از پروتئین و مواد معدنی ضروری برای بدن مانند کلسیم، پتاسیم، منیزیم، آهن، فسفر و… است. همچنین، ویتامین‌های گروه B را نیز در خود دارد استفاده از عصاره‌ تهیه شده با قلم گاو و گوساله برای همه گروه‌های سنی مفید است؛ اما به دلیل چربی بالایی که دارد، مصرف بیش از حد آن خطرناک است. با این حال، گروه سنی که بیشترین سود را از این ماده غذایی ارزشمند می‌برند، کودکان و نوجوانان در حال رشد هستند. به دلیل رشد بالای استخوان، کودکان بیش از همه گروه‌های سنی به منبعی غنی از کلسیم و ژلاتین نیاز دارند‌.

یکی دیگر از  مهم‌ترین خواص قلم گوسفندی، تأمین کلسیم و دیگر مواد مغذی مورد نیاز بدن کودکان است. مصرف قلم گوسفندی می‌تواند به تقویت استخوان‌ها، رباط‌ها، غضروف‌ها و تاندون‌های بدن کمک ‌کند. استفاده از قلم گوسفند همچنین باعث استحکام دندان‌ها می‌شود و از پوسیدگی زود هنگام آن جلوگیری می‌کند. مصرف قلم گوسفند می‌تواند نیاز بدن به آهن را تأمین کرده و کم خونی را درمان کند. عصاره قلم گوسفند دارای ترکیبات خونساز، به خصوص آهن است. برای این منظور بهتر است از قلم گوسفند با سن کمتر از یک سال استفاده شود تا حاوی کمترین میزان چربی و بیشترین مواد مغذی باشد.

خواص مغز استخوان گوسفندی

مغز استخوان گوسفندی خواص بسیار زیادی دارد که برای اطلاعات بیشتر شما آن‌ها را زیر آورده‌ایم:

منبع کلاژن

مغز استخوان، منبعی عالی از کلاژن است. کلاژن، پروتئین ساختاری اصلی است که شکلی ژله‌ای و بافتی نرم دارد و استخوان‌ها را می‌پوشاند. حضور کلاژن بسیار مهم است؛ زیرا باعث سهولت حرکت و تحرک ما می‌شود. همچنین، کلاژن نقش مهمی در قوت و حفاظت از غشای مخاطی لوله گوارش دارد. بنابراین مصرف مغز استخوان جذب مواد غذایی در روده را نیز تسهیل می‌کند. علاوه بر این، مغز استخوان تأثیرات مفیدی مانند کاهش حساسیت‌های غذایی و حساسیت به گلوتن و شیر گاو دارد. همچنین به تسکین کولیت زخمی و علائم رفلکس اسید معده کمک می‌کند.

کلاژن می‌تواند تعادل و رشد پروبیوتیک‌ها را افزایش دهد. به علاوه، افزایش سطح کلاژن در بدن می‌تواند به بهبود زیبایی پوست کمک کند؛ زیرا چین و چروک و خطوط را کاهش می‌دهد. همچنین، کلاژن نقش مهمی در حفظ عملکرد صحیح سیستم ایمنی نیز دارد.

حاوی چربی‌های سالم

مغز استخوانی که درون استخوان قرار دارد، درواقع تشکیل شده از چربی است. احتمالا به خاطر این چربی‌ها، ممکن است نگران مصرف آن باشید. اما باید بدانید که مغز استخوان چربی‌های سالم را به شما می‌دهد. به این خاطر که حاوی اسیدهای چرب ضروری بدن است. در واقع، مصرف مغز استخوان هیچ تهدیدی برای شما ندارد و بدون شک بهترین فواید را به شما هدیه می‌دهد.

منبع مواد معدنی

مغز استخوان دارای خاصیت‌های بسیاری است که به سلامتی بدن کمک می‌کند. به عنوان مثال، حاوی مواد معدنی شامل آهن، کلسیم، زینک، سلنیوم، منیزیم، فسفر و سایر مواد معدنی است. این مواد معدنی در بهبود عملکرد بدن نقش مهمی دارند. آن‌ها از بدن در مقابل بیماری‌ها و خستگی مزمن محافظت کرده و تعادل مایعات را حفظ می‌کنند. علاوه بر این، مواد معدنی موجود در مغز استخوان می‌توانند به تقویت سیستم ایمنی، تحریک ترشح هورمون‌ها، بهبود وضعیت سیستم قلبی و عروقی و بهبود حافظه و عملکرد مغز کمک ‌کنند. به طور کلی، مغز استخوان دارای خواصی است که شاید به فکر شما نرسد.