کبک یکی از پرندگان حلال گوشت است که در طبقهبندی انواع گوشت در گروه گوشت سفید قرار میگیرد. علاوهبر گوشت، تخم کبک هم بسیار پرخاصیت بوده و از آن استفاده میشود. تخم کبک با مواد معدنی و پروتئینهای موجود در آن از نظر ارزش غذایی با تخم مرغ برابری میکند؛ با این تفاوت که نسبت به آن پروتئین بیشتر و چربی کمتری دارد. ما در این مقاله میخواهیم به طور کامل درباره خواص گوشت و به ویژه تخم کبک صحبت کنیم پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
آشنایی با خواص کبک
کبک، که از خانواده پرندگان شکاری است، در مناطق کوهستانی، صخرهای و دامنه کوهها زندگی میکند. تاکنون گونههای مختلفی از آن شناسایی شده و به دلیل ویژگیهای فوقالعادهای که دارد؛ مورد توجه بسیاری از پرورشدهندگان، شکارچیان و خانوادهها قرار گرفته است.
این پرنده کوچک و زیبا، بسته به زیستگاهش، رنگهای متفاوتی از سفید تا قهوهای و خاکستری دارد. وزن آن در حدود 400 تا 800 گرم و طول آن نیز به 30 تا 40 سانتی متر میرسد. به طور کلی، جنس نر این پرنده، وزن و طول بیشتری نسبت به جنس ماده آن دارد. در مقابل، طعم و مزه گوشت جنس ماده در مقایسه با کبکهای نر، بسیار بهتر و خوشمزهتر است. گوشت کبک بسیار ملایم، خوشمزه، نرم و در عین حال رژیمی است. به همین دلیل، در طی سالهای اخیر، با استقبال فراوانی روبرو شده است.
علاوه بر اینها، تخم کبک، کلسترول بسیار کمی دارد و غنی از پروتئینهایی است که برای سلامتی ضروری هستند. به همین دلیل، در حال حاضر مراکز پرورش کبک به طور گستردهای در حال تکثیر هستند. تخم کبک در مقایسه با تخم مرغ کوچکتر است اما با این حال، میزان پروتئین موجود در تخم کبک با تخم مرغ برابر و کمی بیشتر از آن است؛ بنابراین با مصرف هر عدد تخم کبک، همان میزان پروتئینی که از مصرف یک تخم مرغ دریافت میکنید، دریافت خواهید کرد. هر تخم کبک، حدود ۱۳ گرم پروتئین دارد. از جمله خواص بی نظیر تخم کبک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1- نداشتن چربیهای مضر
تخم کبک نسبت به تخم مرغ میزان چربی اشباع یا کلسترول بد کمتری دارد. این امر به دلیل بالا بودن جنب و جوش کبک است که اجازه تجمع چربی در اندامها را نمیدهد؛ بنابراین خرید گوشت کبک و مصرف تخم کبک، بهدلیل عدم وجود چربیهای مضر، نسبت به تخم مرغ ارجحیت دارد و سلامتی را به خطر نمیاندازد.
2- فواید مصرف تخم کبک برای سالمندان
امگا 3 یک چربی مفید برای بدن است که به طور عمده به عنوان کلسترول خوب شناخته میشود. این نوع چربی به سلامتی قلب و باز شدن رگهای خونی کمک میکند؛ با این حال بدن قادر به تولید این نوع چربی نیست و باید از منابع غذایی سالم مانند تخم کبک، گوشت ماهی و… این ماده غذایی را دریافت کند. توصیه میشود در رژیم غذایی خود حداقل یکبار در هفته، منابعی از امگا 3 مصرف کنید. مصرف تخم کبک به دلیل داشتن امگا ۳ به خصوص برای افراد سالمند میتواند مزیتهای بی شماری داشته باشد.
3- تخم کبک موثر در رشد بدن
تخم کبک، مانند تخم شترمرغ و سایر پرندگان، حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی مانند آهن، روی، منیزیم، فسفر، پتاسیم و… است. این مواد معدنی برای رشد و عملکرد صحیح بدن ضروری هستند؛ به همین دلیل، مصرف هفتهای دوبار تخم کبک میتواند به بدن شما در مقابل بیماریهای پوستی و عفونی کمک کند. با این حال، توصیه میشود همیشه به مقدار مصرفی خود از تخم کبک توجه کنید و از مصرف بیش از حد آن خودداری کنید.
4- مصرف تخم کبک در بارداری
فولیک اسید و ویتامین B9 موجود در تخم کبک، برای تولید و حفظ سلولهای جدید بسیار حیاتی است؛ به خصوص در خانمهای باردار مصرف فولیک اسید برای سلامت جنین و تولد فرزند سالم و بدون نقص بسیار ضروری است. با توجه به این موضوع، توصیه میشود بانوان باردار، به خصوص در ماه سوم بارداری، هفتهای چند بار تخم کبک را در رژیم غذایی خود قرار دهند. لازم به ذکر است پیش از مصرف انواع گوشت در دوران بارداری حتما با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
5- خواص تخم کبک برای کودکان
تخم کبک به دلیل داشتن طعم و بوی مطبوع، یکی از غذاهای بسیار لذیذ به حساب میآید. این غذا به خصوص برای تغذیه کودکان بسیار مناسب است. استفاده از تخم کبک یا تخم مرغ در تغذیه کودکان میتواند باعث افزایش قدرت بدنی و هوش کودکان شده و سرعت رشد آنها را نیز بیشتر کند؛ بنابراین توصیه میشود که حتما از تخم کبک در رژیم غذایی کودکان خود استفاده کنید.
6- استفاده از تخم کبک در انواع غذاهای روزانه
تخم کبک را میتوان به سه روش مختلف، یعنی آب پز، املت و سرخ شده در روغن، طبخ کرد. علاوه بر این، از تخم کبک میتوان برای پختن انواع کیکها نیز استفاده کرد. این ماده غذایی با تخم مرغ شباهت دارد و در برخی موارد میتوان از آن به جای تخم مرغ در دستور العملهای آشپزی استفاده کرد؛ اما بهتر است قبل از استفاده، با توجه به خصوصیات متفاوت آن با تخم مرغ، مطالعه کرده و اطلاعات کافی داشته باشید.
بررسی خواص تخم کبک در طب سنتی
در طب سنتی خواص بسیار زیادی برای تخم کبک بیان شده است که شاید تا به امروز راجع به تمام خواص آن اطلاعی نداشتید. از جمله خواص تخم کبک در طب سنتی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقوی اعصاب
- تقویت کننده بدن
- درمان کم خونی
- سم زدایی از بدن
- بهبود عملکرد حافظه و قدرت یادگیری
- درمان بی خوابی و اختلالات خواب
- بالا بردن توان عمومی بدن
- بهبود قدرت بینایی
- درمان ناراحتیهای روحی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی
- بهبود عملکرد کلیهها
- درمان خستگی و ضعف بدن
- افزایش قدرت باروری