گوسفند یک منبع مهم برای تولید گوشت قرمز به شما میآید که پروتئین مورد نیاز بدن را تامین میکند. عطری که از غذای تهیه شده با گوشت گوسفندی به مشام میرسد هر کسی را وسوسه میکند. به ویژه اگر آن گوشت تازه باشد و از دام زنده با سن کم تهیه شده باشد.
در طب سنتی توصیه میشود برخی غذاهای گوشتی را به صورت هفتگی مصرف کنید، مانند آبگوشت (دیزی). گوشت گوسفند طعم خوبی دارد و به دلیل طعم عالی آن، بسیار محبوب است. غذای تهیه شده با گوشت گوسفندی یک غذای مغذی و سالم است. به زبان ساده، یکی از خوشمزه ترین (و سالم ترین) غذاهای جهان به شمار میآید. فواید شگفت انگیز این گوشت (بخصوص بره جوان) برای سلامتی عبارتند از:
• کالری و درشت مغذیها: گوشت بره مخلوطی از چربی و پروتئین است.
• چربی: نسبت به سایر دامها چربی بیشتری دارد و طعم آن بسیار قوی تری است.
• ویتامین ها: گوشت بره منبع عالی ویتامینهای گروه B، به ویژه ویتامین B12 است.
• مفید برای کودکان: حاوی انواع چربیهای طبیعی و سالم با اسید اولئیک و اسید چرب امگا ۳ است.
• مواد معدنی: به طرز باورنکردنی سرشار از انواع مواد معدنی به ویژه آهن، فسفر، سلنیوم و روی است.
• و… .
دیزی یا آبگوشت، ایرانی، اصیل و محبوب
یکی از غذاهای بسیار محبوب ایرانیها که حتی در رستورانها و هتلهای مدرن و سنتی در منو قرار دارد «دیزی یا آبگوشت» است. پایه گوشت قرمز این غذا متعلق به گوسفند است. در دستور پخت آن گوشت به همراه استخوان و تکه کوچکی از دنبه استفاده میشود. معمولا این غذا را در قابلمههای مسی، سنگی و… پخت میکنند که به همراه سیب زمینی، پیاز، گوجه، نخود و لوبیا است.
ابتدا گوشت به همراه نخود و لوبیا پخته میشود و سپس بقیه مواد افزوده میشوند. این غذا به آسانی هضم میشود. سرشار از اسید آمینه است که ضد التهاب هستند. برای سلامت تاندونها و مفاصل مفید است و برای بهبود خواب و عملکرد مغز نیز نافع میباشد.
انواع کباب ایرانی اصیل با گوشت اصل گوسفندی
یکی از غذاهایی که با گوشت گوسفندی تهیه میشود و بسیار متنوع است، «کباب» نام دارد. این غذا در سراسر ایران و جهان طرفداران ویژه خود را دارد. برای تهیه انواع کباب از قسمتهای مختلف گوشت استفاده میکنند. به عنوان مثال برای کباب کرمانشاهی از قسمت دنده استفاده میکنند. معروفترین کبابها عبارتند از:
• کباب چنجه: از قسمت سردست استفاده میکنند.
• کباب برگ: باید گوشت نرم باشد، به همین دلیل گوشت نزدیک سردست انتخاب میشود.
• کباب شیشلیک: یکی از معروفترین و گرانترین انواع کباب است. از دنده گوسفند استفاده میکنند.
• کباب کوبیده: خوشمزهای بی مثل و مانند که درست کردن آن، کار هر سرآشپزی نیست. از گوشت سینه و قلوه گاه گوسفند استفاده میکنند. زیرا بافت متراکم و سفتتری دارد و میتوان آن را چند بار چرخ کرد.
کباب ترشی، کباب کوبیده بناب، کباب حسینی و کباب شامی انواع دیگر کبابهای ایرانی هستند که بسیار خوش طعم و خوشمزهاند. بیشترین ارزش غذایی مربوط به کبابی است که به صورت مستقیم بر روی زغال کباب شده باشد. این غذای خوشمزه ضد آلزایمر و افسردگی میباشد. خون ساز و عضله ساز است، به همین دلیل خوردن آن به افرادی که جثه لاغری دارند توصیه میشود.
کباب کوبیده با گوشت گوسفندی
قورمه سبزی، ۹۹% پرطرفدار
یکی از خوشمزه ترین غذاهای ایرانی که از گوشت گوسفند تهیه میشود «قورمه سبزی» است. حتی مانده این غذا خوشمزهتر از لحظه سرو آن است، به اصطلاح عامه «حسابی جا افتاده است». شهرت این غذا در بین توریستها نیز زبانزد است. این غذا از ترکیب گوشت خالص به همراه استخوان، انواع سبزی، لوبیا و لیمو عمانی تهیه میشود. شاید تنها غذایی که ۹۹% ایرانیها آن را دوست دارند.
این غذای بینظیر سرشار از پروتئین و فیبر است. برای پیشگیری از دیابت بسیار مفید میباشد. برای درست کردن آن از روغن زیتون استفاده کنید، زیرا برای سلامت قلب و عروق مفید است. سبزیهای تازه استفاده شده در آن برای سلامت پوست مفید هستند. مزاج این غذا در طب سنتی گرم و تر است. چاق کننده است و سبزیهای استفاده شده در آن به هضم لوبیا کمک میکنند.
باقالی پلو با ماهیچه گوسفندی
یکی از غذاهای منحصر به فرد که برای پخت آن فقط از گوشت گوسفندی استفاده میشود «باقالی پلو با ماهیچه» نام دارد. در دستور پخت آن چهار ماده اصلی گوشت، شوید تازه، برنج و باقالی وجود دارد. ابتدا ماهیچه پخته میشود، سپس برنج پخته را با شوید و باقالی ترکیب کرده و دم میکنند. در نهایت گوشت را با برنج سرو میکنند. شما در کنار گوشت میتوانید از خواص سبزیجات تازه نیز بهره ببرید.
یکی از خواص مهم این غذای لذیذ، مقابله با افسردگی و استرس است، زیرا سرشار از اسیدهای چرب مفید مانند امگا 3 است. ویتامین A و B در سبزیجات و برنج وجود دارند. ترکیبات این غذا به تقویت اعصاب کمک کرده، سیستم ایمنی بدن را تقویت و از پوکی استخوان جلوگیری میکنند.
خورش کرفس، غذای خاص پسندان
افرادی که دوست دارند از گوشت قرمز استفاده کنند اما میترسند که چاق میشوند خوردن «خورش کرفس» توصیه میشود. برای تهیه آن از ساقه کرفس، پیاز، جعفری، اسفناج، گوشت گوسفند، لوبیا، انواع ادویه جات و روغن زیتون استفاده میکنند.
ترکیبات خوشمزه این غذا برای بهبود درد مفاصل و آرتروز بسیار مفید هستند. به لاغر شدن کمک میکند و کم خونی را برطرف خواهد کرد. دارای کلسیم بالایی است که از بروز بیماری مربوط به مفاصل و پوکی استخوان پیشگیری میکند. برای درمان عفونتهای مربوط به مجاری ادراری توصیه میشود. خواب راحت از آثار مفید میل کردن این غذاست.
خورش قیمه، غذایی اصیل با گوشت گوسفندی
یکی از غذاهای اصیل ایرانی که در آن از گوشت گوسفندی، لپه، سیب زمینی، گوجه، پیاز و لیمو عمانی استفاده میشود «خورش قیمه» نام دارد. غذایی معروف است که برای نذری دادن آن را انتخاب میکنند.
ترکیب لپه و گوشت در آن برای بدن معجزه میآفریند. گوشت و نخود برای تقویت بدن، درمان کم خونی، و همچنین تقویت قوای جنسی بسیار موثر هستند. خوردن آن به افراد، در گروههای سنی مختلف توصیه میشود. خوردن خورش قیمه باعث زیبایی پوست و تقویت مو میشود. همچنین انرژی و کالری بالایی را برای بدن تولید میکند.
چلو گوشت، یک غذای فوق العاده لذیذ
یکی از غذاهای سنتی و لذیذ ایرانی که با گوشت قرمز گوسفندی تهیه میشود «چلو گوشت» نام دارد. برای تهیه آن از گوشت گوسفندی، برنج، دارچین، سیر، برگ بو، هویج، رب گوجه، پیاز و ادویههای مختلف استفاده میکنند. گوشت بعد از طی کردن مراحل پخت در کنار برنج دم کشیده، سرو میشود.
سایر غذاهای تهیه شده با گوشت گوسفندی
لیست بهترین غذاهای تهیه شده با گوشت گوسفندی محدود به موارد ذکر شده نیست. در قومیتها و مناطق مختلف، غذاهای محلی دیگری نیز با این گوشت تهیه میکنند، شامل:
• کتلت
• لوبیا پلو
• تاس کباب
• انواع استیک، همبرگر و شاورما
• خورش فسنجان با گوشت قلقلی
• انواع گوشت گوسفندی زعفرانی با دستور پخت متنوع
• انواع غذاها با گوشت چرخ کرده مانند گوشت قلقلی، استانبولی، کوفته قلقلی
قیمت گوسفند زنده که سن کمی داشته باشد نسبتا بالاتر است. اما به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد جا دادن در سبد غذایی روزانه توصیه میشود. ناگفته نماند که در کشورهای مختلف نیز غذاهای متنوعی با این گوشت تهیه میکنند.